Vișinată de casă. Două rețete simple pe care oricine le poate prepara
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 27.07.2022 la 17:21
Actualizat pe 27.07.2022 la 17:21
Vișinata este o băutură gustoasă, pe care românii o preferă, mai ales la ceas de sărbătoare. Dacă mai este preparată și în casă, cu vișine din grădina proprie, atunci e și mai bine, și, evident, nu implică extrem de multe costuri. Cum faci o vișinată de casă "ca la carte". Două rețete simple pe care oricine le poate prepara.
- Vișinată de casă
- Două rețete simple pentru această băutură
- Oricine le poate prepara
În fiecare, an, atunci când s-au copt vișinele, mai ales la țară, aproape în orice gospodărie se prepară vișinată de casă. În fiecare an se fac lichioruri de fructe pentru că astfel de băuturi nu pot lipsi de pe masă, la zi de sărbătoare.
Rețeta vișinatei de casă cu țuică
Ingrediente:
- 5 kg vișine
- 2.5 kg zahăr (zahăr brun sau miere de albine)
- 2 l de alcool dublu rafinat de 90 grade
- 1 l vodka fără arome, de 40 grade (țuică sau pălincă)
- 2-3 cuișoare (opțional)
Mod de preparare:
Vişinele se curăţă de frunzuliţe şi codiţe, se spală bine şi se scurg de apă.
După ce s-au scurs, se pun într-o damigeană de sticlă, un rând de vişine, un rând de zahăr și tot așa până ce se termină ingredientele.
Ultimul strat trebuie să fie neapărat de zahăr. Se acoperă damigeana (borcanul) cu un tifon sau dop dar să nu fie închis etanș şi se lasă la macerat, 8-10 zile sau mai mult, până ce se topește tot zahărul. În tot acest timp, agitați damigeana, de 2-3 ori pe zi, pentru ca fructele să se amestece cu zahărul, formându-se un sirop.
Când s-a topit zahărul se va adăuga alcoolul dublu rafinat de 90 grade, peste vișine și sirop. Se lasă apoi, din nou, la macerat, cam 30 de zile, într-un loc întunecat şi mai răcoros, agitând damigeana, la 2-3 zile. După cca 30 de zile, se trage siropul într-o damigeană de 5 l, fără a agita prea tare conţinutul și se completează cu vodcă fără arome, la 40 grade, pentru ca să iasă vișinata la tăria dorită! Dacă aveți, puteți folosi țuică sau pălincă și vișinata va fi mult mai bună! Turnăm vișinata în sticle și le punem în cămară, la răcoare.
Cât zahăr se pune la vișinată
Vișinata se prepară extrem de ușor și este una dintre cele ai populare băuturi de casă. Este aromată și are un gust dulce, fructat. În funcție de cât de dulci vă plac să vă iasă băuturile, puteți adăuga mai mult, sau mai puțin zahăr. De exemplu, foarte mulți dintre cei care prepară această băutură, adaugă zahăr, jumătate din cantitatea de vișine: adică, dacă avem 5 kg de vișine, se adaugă 2,5 kg de zahăr.
Ce tip de alcool poți folosi pentru vișinată
Pentru o vișinată de casă se pot folosi 2 tipuri de alcool pentru a stopa fermentația și fiecare metodă are adepții ei:
- alcool dublu rafinat, de 96 de grade;
- alcool mai slab, de 60 sau 40 de grade, dar de bună calitate și fără aromă specifică. De exemplu o vodkă bună, dar nu țuică de casă cu aromă de prună;
Dacă știți că vor bea și bărbații familiei din vișinată, atunci cred că doriți să o faceți mai tare și va trebui să folosiți alcool dublu rafinat.
Astfel, dacă vă doriți să obțineți o băutură feminină, cu mai multă aromă și mai puțin alcool, puneți de exemplu, 500 ml de vodkă la 1 kg de vișine, în timp ce dacă vă doriți o vișinată bărbătească, mai tare, puneți 500 ml de alcool dublu rafinat.
Citește și Cum se prepară vișinata. Rețeta tradițională a băuturii preferată de femei