Zece lucruri care se întâmplă în corpul tău dacă obișnuiești să dormi la prânz. Medicii explică beneficiile acestui obicei
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 08.07.2023 la 21:43
Actualizat pe 08.07.2023 la 21:43
Ori de câte ori vorbim despre beneficiile somnului, ajungem la concluzia că o mulțime de oameni nu dorm suficient. În schimb, ne lăsăm deoparte odihna pentru a lucra mai mult, pentru a petrece timp cu prietenii sau, de ce nu, pentru a ne bucura de încă un episod din serialul preferat. Potrivit medicilor, dacă tragi un pui de somn în fiecare zi, acest obicei ar putea avea multiple beneficii pentru sănătate.
- Ce se întâmplă în coprul tău atunci când tragi zilnic câte un pui de somn
- Medicii au vorbit despre beneficiile acestui obicei
Dacă gândul de a adăuga încă ceva la programul tău deja încărcat te stresează, poți considera somnul ca o modalitate naturală de a-ți reîncărca bateriile. „Un pui de somn vă poate îmbunătăți ciclul de somn, vă poate regla sistemul nervos, vă poate ajuta să vă gândiți și să renunțați la lucrurile care vă provoacă stres și poate fi folosit ca un marker circadian pentru a vă ajuta corpul să înțeleagă unde vă aflați în cele 24 de ore. La fel ca meditația, poate fi [folosită] ca un moment de liniște în mijlocul unei zile haotice”, spune specialistul în somn W. Chris Winter, MD, autorul cărții The Sleep Solution.
Ce se întâmplă în coprul tău atunci când tragi zilnic un pui de somn
Vești bune: experții sunt de acord că există o mulțime de beneficii ale somnului scurt din timpul zilei. Un pui de somn are uneori o reputație proastă, de parcă a te odihni în timpul zilei indică faptul că ești o persoană leneșă. Cercetările arată însă noi beneficii ale somnului și modul în care câteva minute bune de odihnă îți pot regenera rapid corpul și mintea.
Fundația Națională pentru Somn (NSF) recomandă să aveți 20-30 de minute de somn pe zi pentru a crește vigilența și performanța. Orice perioadă de somn care durează între 30 și 60 de minute poate provoca inerție de somn sau o senzație de amețire după trezire. În orice caz, un pui de somn care durează între 20 și 60 de minute este în mare parte benefic.
1. Ești mai fericit! Știința sugerează că oamenii care trag un pui de somn în mijlocul zilei se bucură de un „boost fericit” de după-amiază mai des decât cei care nu dorm deloc.
2. Potrivit NSF, somnul îmbunătățește performanța la muncă, reduce greșelile și evită accidentele.
3. Într-un studiu realizat de NASA, piloții și astronauții care au tras un pui de somn de 40 de minute au experimentat o îmbunătățire considerabilă a performanței și a vigilenței lor: 34%, respectiv 100%.
4. Cercetătorii de la Universitatea Saarland din Germania au descoperit că un pui de somn timp de 45-60 de minute le-a îmbunătățit memoria cu 500%.
5. Conform unui studiu comun de cercetare realizat de Școala de Sănătate Publică Harvard și de Universitatea din Atena Medical School (Grecia), persoanele care dorm timp de 30 de minute sau mai mult, de cel puțin trei ori pe săptămână, au avut un risc cu 37% mai mic de a muri din cauza bolilor de inimă.
6. Potrivit unui studiu realizat de UC Berkeley, lipsa somnului afectează cortexul prefrontal al creierului, sau PFC, care este responsabil pentru luarea deciziilor și suportarea impulsurilor. În mod clar, orice afectare a PFC nu este bună pentru a rezista tentațiilor, inclusiv mâncării nesănătoase.
7. Când dormi, organismul produce mai puțin „hormonul foamei”, grelină. Dimpotrivă, un studiu diferit demonstrează o legătură între tiparele slabe de somn, nivelurile în exces de grelină și ratele mai mari de obezitate. Cercetătorii sugerează că somnul regulat poate crește sațietatea sau senzația de sațietate.
8. Oamenii care au modele de somn slabe tind să fie colerici, comparativ cu cei care au un somn regulat.
9. Un pui de somn de 30 de minute îți poate salva viața, pentru că oamenii, dacă sunt odihniți, sunt mai puțin expuși accidentelor de circulație.
10. Potrivit National Institutes of Health (NIH), somnul ajută la contracararea supraîncărcării de informații și a epuizării mentale. NIH a descoperit, de asemenea, o legătură directă între somnul de somn și performanța cognitivă îmbunătățită.
Somul scurt din timpul zilei reduce stresul
Somnolența este legată de creșterea tensiunii arteriale și de niveluri mai mari ale cortizolului „hormonului stresului”, astfel încât reducerea tensiunii cauzate de stres prin somn este benefică pentru organism.
„Nivelurile de cortizol scad în timpul unui pui de somn, ceea ce sugerează că un pui de somn poate ajuta la inversarea efectelor pierderii somnului pe timp de noapte asupra cortizolului”, spune McDevitt.
Alte cercetări din Grecia, prezentate la sesiunea anuală a Colegiului American de Cardiologie, au constatat că un pui de somn la prânz a scăzut tensiunea arterială.