Spovedania unui supraviețuitor! ”Trăiesc doar pentru că am avut un noroc orb”

Este unul dintre sutele de tineri care au ajuns, în fatidica seară de vineri, în clubul Colectiv. Era acolo, la fel ca și alți tineri, pentru a se distra, alăturii de prieteni, la lansarea albumul unei trupe de rock mai cunoscută în străinătate decât în România. Acum, însă, suferă. Suferă pentru că are remușcări, remușcări că el a supraviețuit, suferă pentru că prieteni de-ai lui și-au găsit sfârșitul în acel mod cumplit, suferă că are alți amici care stau, lipiți de un pat de spital, suferă pentru că nu știe ce se va întâmpla cu ei...

”Sunt unul dintre acei oameni care preferă să fie martor la toate evenimentele live când vine vorba de muzică. Nu stau acasă dacă aud de un concert, îmi place să fiu acolo, martor, lângă scenă, să când, să dansez. De data aceasta însă, ceva mi-a spus să stau departe, dar tot m-am dus la concert. Nu era pentru prima oară când eram în Colectiv alături de amicii mei”, este începutul spovedaniei unuia dintre sutele de martori ai incendiului devastator din clubul de lângă maternitatea Bucur.
Aceastea sunt însă și singurele fraze pe care le poate spune legat. Pentru că, brusc, vocea i se îneacă în plâns. Și e ditamai găluiganul, un bărbat înalt, solid și care nu ai crede că poate fi afectat de ceva. Și nici nu a fost, până acum. Dar ceea ce a văzut în club Colectiv este prea mult, mult mai mult decât limita psihică pe care o poate îndura careva.
”Trăiesc doar pentru că am avut un noroc orb. Nu m-am pus lângă scenă.... Nici nu știu de ce. Iar când am văzut artificiile alea, am simțit că e ceva în neregula. Apoi, totul e un talmeș-balmeș în mintea mea. Știu doar că am simțit un miros de ars și m-am grăbit să ies. Cred că am fost al treilea care am ieșit din club și, când m-am întors să văd ce se petrece, am văzut iadul”, mai spune, cu greu, tânărul care simte că a privit în ochi moartea. Acum, recunoaște el, se gândește la modul cel mai serios să meargă la psiholog.
”Am remușcări. Am remușcări că am supraviețuit, nu  credeam că așa arată iadul. Iar când îl vezi, nu înțelegi. Am prieteni care au murit acolo, alții sunt în spitale, nu știu ce șanse au, nu știu nimic de ei. Și acum aud țipătele disperate de ajutor. Iar eu sunt aici și mă gândesc că nu am făcut tot ce aș fi putut, că am fugit din club, că am supraviețuit... Îmi tot pun întrebările astea, mă tot gândesc că aș fi putut arde acolo și eu, că aș fi acum, și eu, mort sau, chiar mai rău, lipit de patul de spital, făreă șanse, doar chinuindu-mă pe mine, pe cei dragi mie...”, mai spune el.
Iar durerea se transformă în revoltă. Plângând, tânărul se întreabă, acuză și vrea dreptate. ”Cine va plăti? Pentru că sunt toți vinovați! Toți cei care au spus ”Merge și așa”! Sunt vinovați că deschis asemenea locuri, fără avize, niște bombe. Nimeni care intră în club nu se gândește că ar putea arde când merge acolo. Și nici nu e treaba lor să se gândească la asta! Pentru asta plătește, plătește să se simtă în siguranță, să fie în siguranță, nu să moară în chinuri cumplite”, este confesiunea, înecată în lacrimi și durere a unui tânăr. Și, ca el, mai sunt alte câteva sute care, chiar dacă nu vorbesc, chiar dacă suferă în tăcere, chiar dacă fug, trăiesc același coșmar: unul în care focul îi înghite de vii și în care își aud prietenii, disperați, în timp ce fumul le îneacă un ultim țipăt de ajutor...
Ultimul bilanţ al incendiului de vineri seară din Club Colectiv arată 30 de persoane decedate şi sute de persoane internate la acest moment la spitalele din Capitală. Vineri seară, clubul Colectiv găzduia un concert al trupei Goodbye to Gravity, pentru lansarea unui nou album - "Mantras of war". Printre cele 30 de persoane decedate se află şi doi dintre membrii trupei, şi anume chitaristul Vlad Ţelea şi chitaristul Mihai Alexandru, în timp ce solistul Andrei Găluț este în stare critică.
Citește și:

facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro