Ultimele veşti despre cei patru alpinişti români de TOP de pe Everest

+3 click pentru
galerie

Cel puţin 18 alpinişti şi şerpari au murit în urma avalanşelor masine de pe Muntele Everest, care au avut loc în urma cutremurului puternic din weekend, din Nepal. Dacă ieri, situaţia celor patru alpinişti ai României de top era în unele cazuri incertă, acum totul este clar. Speologul Marius Iliescu a făcut mărturisiri importante pe un site de socializare.

Trei zile de doliu naţional în Nepal! BILANŢ NEGRU: peste 12.000 de morţi şi răniţi, în urma cutremurului

Ieri, în urma operaţiunilor de salvare de pe Everest, Alex Găvan a fost dus în satul Lukla, la altitudinea de 2.860 metri, punctul de plecare al expediţiilor în Himalaya. Astăzi el a postat pe o reţea de socializare un mesaj în care spunea că este fericit că Zsolt Torol şi Justin Ionescu sunt în siguranţă.

VIDEO / Imagini terifiante! Avalanşa de pe Muntele Everest, surprinsă pe o cameră video

"În cele din urmă s-a confirmat: românii Zsolt Torok şi Justin Ionescu sunt în siguranţă în Tabăra de Bază (...)", a scris Alex Găvan pe Twitter.

Speologul Marius Iliescu a plecat din Nepal cu jumătate de oră înainte de producerea cutremurului devastator de sâmbătă, 25 aprilie. Cu toate acestea el a încercat să păstreze legătura cu cei patru alpinişti români care se aflau pe Muntele Everest, respectiv cu Alex Găvan, Teo Vlad, Justin Ionescu şi Zsolt Torok.

Alpinistul Alex Găvan, prins de avalanşa din Everest, a fost salvat: "Nu mai e timp pentru căţărat"

În urmă cu câteva ore, şi Marius Iliescu a postat ultimele veşti despre alpiniştii Zsolt şi Justin.

"Veşti bune din Tabăra de Bază Everest. Acum câteva minute a sunat Zsolt că a ajuns împreună cu Justin în Tabăra de Bază. Este şocat de ceea ce a găsit acolo şi cu greu a reuşit să-şi găsească paşaportul şi banii. Este epuizat de solicitările la care a fost supus, ar dori să continue ascensiunea, dar nu crede că este posibil. Deocamdată, să ne bucurăm că sunt în siguranţă!", a scris Marius Iliescu pe pagina sa de Facebook.

Alpinistul Teo Vlad se afla împreună cu Alex Găvan, în Tabăra de Bază, la 5.300 de metri altitudine ,când s-au produs avalanşele masive în urma cutremului puternic de sâmbătă, 25 aprilie. Pe blogul său, Teo dă de înţeles că ia în considerare continuarea expediţiei de pe Everest.

VIDEO ŞOCANT! O clădire din Nepal s-a prăbuşit peste oamenii care ţipau şi fugeau din calea urgiei! Totul a fost filmat

În această dimineaţă el a postat un mesaj despre situaţia din creierii munţilor.

"Vine mai târziu un Ministru al Sportului chinez care a urcat pe Everest.

Atmosfera e foarte încordată. 

Plin de occidentali care tremură numai cand aud noţiunea de «forţă majoră». Plus diverşi prestatori de servicii care şi-au luat majoritatea banilor şi le e foarte bine aşa, dar joacă o făţarnică carte a respectului şi umanităţii.

Pentru cei care vor să urce e greu de făcut front comun aşa, presupunând că ar conta. 

(...) Everest 2015 Expedition este despre fapte şi realizări şi nu  are de gând să cânte în corul celor care vor să câştige capital de imagine din drama unor oameni, dar în realitate vor să ia altcineva decizia de a renunţa pentru ei, sub masca moralitatii. Muntele e încă acolo. Iar alpiniştii nu vor înceta să îţi dorească să urce.

Tragedia de pe faţa sudică va duce acum la o sistare a ascensiunilor în toată Himalaya? Faţa nordică din China nu a fost destabilizată ori grav afectata de cutremur. Muntele e mereu riscant şi alpiniştii pentru care muntele este un simbol ştiu asta. Şi vor risca mereu. (...)”, a scris Teo Vlad pe blogul său.

D.D.

Sursă foto: Facebook

Citeşte şi:

Groaznic! Bilanţul cutremurului din Nepal depăşeşte 3.200 de morţi

Bilanţul seismului din Nepal: peste 2500 de morţi! Alţi 9 români au fost localizaţi


URMATOAREA  

facebook whatsapp twitter pinterest
A1.ro
Antena3

Mai mult 

DivaHair.ro
Clair.ro
ROMANIATV.NET
Știri GSP.RO

vezi mai multe 

Observator.tv
AntenaStars.ro
BZI.ro