Ce trebuie să facă în noaptea de Florii fetele care vor să își întâlnească alesul. Alte tradiții și obiceiuri populare
Creștinii sărbătoresc Floriile fix cu o săptămână înainte de o altă sărbătoare extrem de importantă pentru credincioși, Paștele. Sărbătoarea Floriilor este un reper pentru toți creștinii din întreaga lume și reprezintă Intrarea Domnului în Ierusalim. Iată ce trebuie să facă în această zi fetele care dotesc să își întâlnească alesul!
- Tradiții și superstiții pentru Duminica Floriilor
- Ce să faci pentru a-ți întâlni alesul
- Ce nu au voie să facă credincioșii
Este o zi specială și motiv de bucurie totodată pentru o mulțime de români. De Florii, toți românii cu nume de flori sau care poartă următoarele prenume: Florin, Florian, Florentina și Florina își sărbătoresc ziua de nume.
Ce trebuie să facă fetele care vor să își întâlnească alesul
Iisus Hristos a intrat în Ierusalim de Florii. A fost întâmpinat de mulţime cu ramuri de măslin și flori. De aceea, credincioșii obișnuiesc să meargă la biserică în ziua de Florii cu ramuri de salcie înmugurite.
Aceste crenguțe de salcie se pun, de obicei, pe la uși sau pe la ferestre, pentru ca locuința să fie apărată de orice spirit rău. Totodată, este o zi specială și pentru toate fetele care nu s-au căsătorit încă.
Fetele singure obișnuiesc să-și pună busuioc sub pernă. Tradiția spune că își vor visa partenerul de viață și că se vor căsători în scurt timp. În alte zone ale țării, se obișnuiește ca fetele să pună o oglindă şi o cămaşă curată sub un păr altoit.
Tradiții și superstiții pentru Duminica Floriilor
Conform unei alte tradiții, se fierbe busuioc în apă chiar la miezul nopții, iar a doua zi, dis-de-dimineață, fetele nemăritate se spală pe păr cu această apă, pentru un păr frumos, strălucitor, dar și pentru prosperitate.
Pe de altă parte, o altă legendă spune că toate persoanele care se spală în ziua de Florii fără apă descântată şi sfinţită vor albi. Fetele își mai pun ramurile de salcie sub pernă. Conform acestei superstiții, se vor trezi mai frumoase și vor avea mai multe șanse să se căsătorească.
În alte zone ale țării, Duminica Floriilor este ziua în care doamnele și domnișoarele renunță la mărțișorul pe care au început să îl poarte în ziua de 1 Martie. Sfântul Ioan Gură de Aur, Sfântul Chiril al Alexandriei şi Sfântul Ambrozie sunt amintiți la slujbele de Florii.