Tradiții de Anul Nou pe rit vechi. Ce se face pe 14 ianuarie
În timp ce majoritatea românilor au sărbătorit deja începutul noului an, alți români se pregătesc de petrecere. Revelionul pe rit vechi se celebrează în data de 14 ianuarie, iar pentru această dată există câteva tradiții respectate de toți cei care se bucură de acest moment al anului. Iată ce se face în 14 ianuarie, în fiecare an.
- Ce tradiții se respectă pe 14 ianuarie
- Cum sărbătorești Revelionul pe rit vechi
O mulțime de români se pregătesc să treacă în anul 2024 în acest sfârșit de săptămână, iar ziua de 14 ianuarie are o semnificație importantă pentru cei care sărbătoresc Anul Nou pe rit vechi. Există mai multe tradiții de care se ține cont în această zi, iar oamenii le respectă de foarte mulți ani.
Revelionul pe rit vechi se sărbătorește în noaptea de 13 spre 14 ianuarie
Pentru mii de români, Revelionul se sărbătorește, în fiecare an, în noaptea dintre 13 spre 14 ianuarie. Astfel, în timp ce pentru unii aceasta este o noapte obișnuită, pentru alte persoane este o seară specială.
Românii care respectă această tradiție nu au preluat calendarul iulian și sunt de religie ortodoxă. Așadar, conform calendarului lor, aceasta este noaptea care face trecerea dintre ani.
Tradiții de Anul Nou pe rit vechi
Revelionul pe rit vechi este respectat atât de români, cât și de sârbi, ucraineni sau locuitori din Republica Moldova. Tradițiile care se țin în această zi diferă de la o țară la alta, însă câteva sunt generale.
De exemplu, o mulțime de colindători cântă pe străzi, având asupra lor bice. Alte persoane își pun măști cu personaje mitologice și cântă și dansează, urându-le oamenilor un an cât mai bun.
De ce unii românii încep anul pe 14 ianuarie
Anul începe în funcție de calendarul pe care îl preiau românii. Așadar, cei care nu se ghidează după calendarul iulian, încep anul în data de 14 ianuarie. Acest calendar este decalat cu 13 zile față de cel clasic, pe care îl respectă majoritatea oamenilor.