Ce este agar-agar și cum se foloșește
Multă lume a auzit de agar-agar, mai ales în ultima vreme, însă fără să știe o definiție exactă. Ei bine, noi vă informăm că acesta poate fi folosit în mai multe domenii, inclusiv în bucătărie, pentru a găti cele mai savuroase dulciuri. Iată ce beneficii are și cum îl puteți găsi!
- Ce este agar-agar.
- Cum îl puteți folosi în bucătărie.
Ce este și din ce se face agar-agar
Așadar, începem prin a vă spune ce este, de fapt, agar-agar și din ce este rezultat. Acesta reprezintă cea mai bună gelatină de origine vegetală și e obținută din algele roșii regăsite în mările Asiei. Pentru preparare, algele sunt prima dată fierte, apoi lăsate la răcit și tăiate ulterior în „bare” lungi. Ulterior, acestea sunt așezate pe paie de orez și lăsate acolo vreme de 10 zile pentru a îngheța pe perioada iernii. După ce alegele capătă un aspect foarte uscate, acestea sunt răzuite în formă de fulgi sau feliate în formă de bastonaște foarte subțiri.
De asemenea, vă informăm că agar-agar e compus din aproximativ 70-80% polizaharide, mai exact, agaroza și agaropectine, aproximativ 1,5–4% substanțe minerale și 10–20% apă.
La ce se folosește agar-agar în bucătărie
La fel care orice altă gelatină, agar-agar poate fi folosit și în bucătărie. De obicei, acesta este utilizat la realizarea dulciurilor, cum ar fi jeleurile, budincile sau torturile, dar și la prepararea sosurilor sau a piftiei.
Unde și la ce preț se găsește agar-agar în România
Dacă doriți să-l achiziționați, agar-agar se găseștește, de regulă, în magazinele naturiste. Acesta e disponibil sub formă de pudră, fie sub formă de batoane sau pulbere. Prețul variază în funcție de cantitate, însă în general se învârte în jurul sumei de 20 de lei.
Reteță de jeleuri cu agar-agar
Ingrediente
Pentru a realiza rețete de jeleuri cu agar-agar aveți nevoie de doar câteva ingrediente și anume: 2 lingurițe de agar-agar cumpărat din comerț, 2 linguri de zahăr și 2 cutii de fructe de pădure congelate, echivalentul a 500 de grame de fructe.
Mod de preparare
Mai întâi, puneți la fiert, într-o oală suficient de încăpătoare, 250-300 de ml de apă în care adăugați treptat fructele. Amestecați totul până ce obțineți consistența unui gem subțire, o pastă suficient de moale. Puneți apoi zahărul și agar-agarul și continuați să amestecați totul până ce fierbe. Apoi, după ce se mai răcește puțin, strcurați compoziția pentru ca toate semințele să fie îndepărtate și turnați compoziția în formele special. Puteți consuma jeleul obținut după ce e lăsat la frigider vreme de 35-40 de minute.