Cum îți dai seama dacă ouăle s-au stricat. Metoda simplă pe care o pot încerca gospodinele
Ouăle sunt foarte consumate la noi în țară, iar multe preparate au nevoie de el. Pentru a verifica dacă este proaspăt, poți apela la un test simplu, înainte să-l mănânci.
- Cum îți dai seama dacă ouăle s-au stricat
- Metoda simplă pe care o pot face gospodinele
Ouăle se numără printre cele mai consumate preparate de la noi din țară, fiind incluse în multe rețete. Ele nu se pot consuma după ce s-au stricat, dar de multe ori, putem să nu ne dăm seama de acest aspect. Gospodinele pot verifica printr-un test simplu, înainte de a alege să se folosească.
Cum îți dai seama dacă ouăle sunt stricate
Dacă vei consuma alimente expirate sau stricate riști să îți pui sănătatea în pericol și să te confrunți cu toxiinfecții. Pentru a fi sigură că alegi cele mai bune ouă, ai putea să le testezi într-un mod foarte simplu și rapid.
Pentru a afla dacă ouăle sunt stricate, poți alege mai multe metode prin care să le testezi. Bucătari cunoscuți le recomandă și sugerează să fie utilizate concomitent, pentru ca rezultatul să fie cât mai precis.
Cu toate că ouăle au un termen de valabilitate între trei și cinci săptămâni, ele se pot strica, în funcție de condițiile în care sunt ținute. Dacă vei fierbe un ou tare, el va rezista o săptămână.
Metoda prin care să testezi ouăle
Testul de flotare te va ajuta să verifici dacă ouăle sunt stricate sau nu. Tot ce trebuie să faci este să umpli un bol cu apă și pui oul în el. Ouăle proaspete se vor scufunda la fund, în timp ce ouăle vechi vor rămâne la suprafață, plutind în apă. Motivul este că dimensiunea celulei de aer din interior crește odată cu „îmbătrânirea” ouălor.
Totuși, dacă oul plutește, nu înseamnă neapărat că este stricat. Ați putea să îl spargeți și să vedeți ce miros are. Dacă nu este nimic schimbat, înseamnă că poate fi consumat și nu veți avea nicio problemă.
Fă testul de miros și verifică vizual ouăle
Este destul de simplu să-ți dai seama de aspectul unui ou, după ce îl verifici mai atent. Dacă este stricat, oul va avea un miros diferit. PEntru a verifica consistența sa, sparge oul pe o suprafață plană și vezi dacă mai poate fi consumat.
„Sparge oul pe o suprafață plană. Gălbenușul unui ou proaspăt va fi strălucitor și rotund, iar albușul nu se va întinde prea mult”, a spus George Zappas, bucătar șef la Cooking Genie.