Când se pune nuca la mucenici. Trucul pentru mucenici fierți delicioși
Publicat pe 04.03.2025 la 17:57 Actualizat pe 04.03.2025 la 17:57
Mucenicii se mănâncă în ziua de 9 martie. Fie că sunt moldovenești sau muntenești, din rețetă nu lipsesc nuca și mierea. Mucenicii muntenești trebuie lăsați la uscat înainte să fie puși în apa fierbinte cu sirop.
- Când se pune nuca la mucenicii fierți
- Rețetă simplă de mucenici muntenești fierți
Pe 9 martie, românii prăznuiesc Sfinții 40 de mucenici de la Sevastia, atunci când se pregătește și desertul cu același nume, care conține nucă și miere. Cei moldovenești se pregătesc din aluat de cozonac, se bagă la cuptor, iar pe deasupra se pune nucă, miere și sirop de zahăr, în timp ce cei muntenești sunt mai mici, se fac dintr-un aluat obișnuit și se lasă la fiert.
Când se pune nuca la mucenicii fierți
După ce aluatul este gata, mucenicii se pun într-o oală cu apă fierbinte, în care se adaugă și zahăr, coajă rasă de lămâie sau portocală și sare.
Se lasă până când sunt gata la foc mic, iar mai apoi se scot. Nuca, esența de rom și scorțișoara se adaugă abia apoi, la două minute distanță după ce au fost fierți și se amestecă.
Rețetă simplă de mucenici muntenești fierți
Aluatul de mucenici muntenești se pregătește din făină, apă caldă și sare. Se cerne făina, se adaugă sare, iar mai apoi apa fierbinte. Se amestecă bine, iar mai apoi aluatul trebuie lăsat să se răcească. Mai apoi, se împarte aluatul în bucăți mai mici și se formează cercurile mici astfel încât mai apoi să fie modelate în formă de 8.
Se pun mucenicii pe o hârtie de copt pentru câteva ore. Se pune apă fierbinte, se adaugă mierea, sucul de lămâie sau de portocale și zahărul și se lasă la fiert câteva minute, iar mai apoi se adaugă nuca măcinată, esență de rom și opțional scorțișoară.
Alte trucuri pentru un gust savuros
Pentru un gust delicios, în amestecul în care sunt fierți mucenicii muntenești poate fi adăugat și zahăr vanilat, care se poate adaugă și în aluatul de mucenici moldovenești.
Mucenicii muntenești nu au nevoie să crească, pentru că aluatul este fiert, în schimb ce în cazul celor moldovenești este bine să te asiguri că aluatul va fi pufos, așa că este bine să folosești drojdie proaspătă sau maia.