Rețetă de prăjitură cu foi cu nucă și gem. Ai nevoie de doar 10 minute pentru a face aluatul
Rețeta de prăjitură cu foi de nucă și gem poate fi alegerea ideală atunci când vrei să îi surprinzi pe cei dragi cu ceva dulce, dar nu ai prea mult timp pentru ceva complicat. Aluatul este gata în 10 minute, iar foile se coc la fel de repede.
- Rețetă de prăjitură cu foi de nucă și gem
- Ai nevoie de doar 10 minute pentru a face aluatul
Foile subțiri, care au la bază un aluat cu nucă și gemul fac din această rețetă desertul ideal și ușor de pregătit. Desertul poate fi pregătit și cu alte tipuri de cremă, de la cea cu vanilie ori mascarpone cu frișcă, dar cea mai des întâlnită este cea cu gust intens de nucă și gem.
Rețetă de prăjitură cu foi de nucă și gem
Ingrediente:
- 4 gălbenușuri
- 4 albușuri
- 100 g zahăr
- 4 plicuri de zahăr vanilat
- 150 g smântână
- praf de copt
- 150 g unt
- 400 g făină
- sare
- 400 g de nucă măcinată
- 3-4 linguri de miere
- 400 g gem de caise
- unt pentru uns tava
Mod de preparare:
Pentru început, se adaugă în făină sare. Untul trebuie să fie rece, abia scos de la frigider, iar pentru această rețetă este indicat să fie dat pe răzătoare cât încă este rece. Se pune în același bol cu făina și se adaugă două gălbenușuri, praful de copt, zahărul, zahărul vanilat și smântâna care ar trebui să aibă 30% grăsime. Se amestecă bine ingredientele și se frământă.
După câteva minute, se obține un aluat care poate să fie moale. Important este să nu se lipească de mâini. În caz contrar, este bine să mai fie adăugată puțină apă dacă aluatul continuă să fie lipicios sau este prea tare. După acest pas, se taie în trei părți egale, iar fiecare bucată trebuie pusă într-o pungă de plastic și lăsată la rece.
Se amestecă nuca măcinată cu gemul. Ulterior, se adaugă și albușurile și se amestecă bine. După ce aluatul a fost lăsat la rece, poate fi pregătit pentru prăjitură. Se preîncălzește cuptorul la 170 de grade Celsius și se unge o tavă cu unt. Se ia câte o bucată din aluat și se întinde. Dacă este prea ferm și greu de modelat, este indicat să fie adăugată puțină făină.
Se pune prima foaie în tavă și se taie ce rămâne pe margini și se adaugă jumătate din umplutura cu gem și nucă. Se continuă cu cea de-a doua foaie, restul de umplutură și cea de-a treia foaie. La final se unge cu gălbenuș și se pune câte o jumătate jucă în formele trasate cu cuțitul. Se lasă la cuptor pentru jumătate de oră, iar mai apoi poate fi unsă cu miere sau gem.