Rețetă de Prăjitura Kati cu foaie sfărâmată. Desertul care îți va reaminti de gustul copilăriei
Prăjitura Kati este unul dintre deserturile care te duce înapoi în copilărie, pe vremea când bunicile o găteau cu drag. Ei bine, această rețetă vine în ajutorul tău, ca să obții exact gustul și aroma pe care și le dorești, iar invitații de la masă vor fi încântați.
- Rețetă de prăjitura Kati
- Ai nevoie de doar câteva îngrediente
Cu toții știm cât este de important să gătești o prăjitură care să aibă celebrul gust al copliăriei, iar mulți dintre noi cred că este imposibil acest lucru. Ei bine, pe lângă pasiune și dragoste pentru cei care gătești, mai ai nevoie și de câteva instrucțiuni clare.
Prăjitura Kati cu foaie sfărâmată este una dintre deserturile cu care bunicile noastre își încântau nepoții, iar noi îți vom prezenta rețeta simplă și delicioasă după care să o gătești.
Rețeta de Prăjitura Kati cu foaie sfărâmată
Păjitura Kati cu foaie sfărâmată este o adevărată specialitate, mai ales pentru iubitorii de deserturi. Vestea bună este că este gata în doar câteva minute și ai nevoie de ingrediente puține și ieftine, astfel încât să nu ai niciun motiv pentru care să nu o gătești la masa cu cei dragi. De asemenea, este potrivită și pentru Paște, deoarece are un aspect care ar face furori pe platou.
Ingredientele pentru foi
- 250 grame unt cu 82% grăsime
- 150 grame zahăr
- 25 grame zahăr vanilat
- 4 gălbenușuri
- 650 grame făină
- 1 plic praf de copt
- 1 vârf de linguriță de sare
- 1 vârf de linguriță de bicarbonat de sodiu
- 4 linguri de smântână cu 12% grăsime
Ingredientele pentru cremă
- 200 grame unt
- 200 grame ciocolată amară
- 370 grame gem de caise
- 125 ml lapte
- 1 foaie sfărâmată
- 50 de grame zahăr
- 1 vârf de linguriță de sare
Ingrediente pentru a decora prăjitura
- 200 grame zahăr
- 4 albușuri
- 1 plic de zahăr vanilat
- 50 de gramed e fulgi de ciocolată amară
Mod de preparare
Pentru început, trebuie să adaugi într-un bol untul la temperatura camerei, gălbenușurile, zahărul, zahărul vanilat și se amestecă până când compoziția devine omogenă. Apoi va trebui să adaugi smântâna, sarea și le amesteci până când se omogenizează. Ulterior amesteci făina cu ăraf de copt și bicarbonat și le adaugi în compoziție. După ce ai obținut un aluat moale, îl lași să se răcească timp de 30 de minute, acoperit cu folie alimentară.
După ce a stat suficient, împarți aluatul în trei părți egale și le întinzi pe fiecare, pentru o tavă de dimensiunea 23/36 cm. Fiecare foaie trebuie să o coci individual, pe dosul tăvii, timp de 4 minute fiecare, la 180 de grade Celsius. După ce le-ai copt pe toate, le lași să se răcească.
În acest timp, poți să pregătești crema. Pentru asta trebuie să zdrobești una dintre foile coapte, lâsând și bucăți mai mari. Apoi, va trebui să pui pe aragaz, la flacără mică, un bol în care să topești ciocolata cu untul, unde mai adaugi lapte și praf de sare. Ingredientele se amestecă încet, până când se topesc și se transformă într-o cremă omogenă. După ce ai lăsat-o câteva minute la răcit, poți să adaugi gem și foaia sfărâmată, apoi vei amesteca iar.
Cum se montează prăjitura
După ce ai copt foile și ai gătit crema, a venit momentul să montezi prăjitura. Pentru asta trebuie să pui în tavă una dintre foi, peste care adaugi crema. A doua foaie se așează peste cremă și se presează ușor. Peste ea va trebui să pui și o folie alimentară de protecție, deoarece este necesar să pui un obiect greu, cum ar fi o carte, care să o preseze. Prăjitura se lasă la rece timp de o zi.
După ce a stat la rece peste noapte, poți să prepari decorul de deasupra. Pentru asta trebuie să mixezi cele patru albușuri cu praful de sare, iar apoi să le lași la temperatura camerei timp de 15 minute. Ulterior se adaugă zahărul și zahărul vanilat, însă treptat, în timp ce amesteci. După ce ai obținut o bezea pufoasă, poți să o adaugi peste prăjitura, iar deasupra să razi ciocolată amară sau fulgi.