Ștrudel cu mere vienez. Rețeta cu aluat de casă
Ștrudelul vienez cu mere este o rețetă specifică anotimului toamna. Este destul de simplu de făcut și este un desert potrivit pentru toți iubitorii de deserturi cu mere. Amestecul de măr și scorțișoară creează o aromă unică, cu care îi poți impresiona pe toți pofticioșii de la tine din familie. Iată care este rețeta!
- Ștrudel cu mere ca la mama acasă
- Desert gata într-un timp record
- Rețetă pentru ștrudel de mere vienez
Ștrudelul vienez cu mere, cel clasic, cu aluat de casă, are o rețetă destul de ușoară, care se potrivește și la ștrudelul de dovleac.
Ștrudel cu mere vienez
Ingrediente
făină albă- 250 g
sare-0.5 lingurițe
apă caldă-125 ml
gălbenușuri de ou-2 bucăți
unt topit-100 g, mere-1.5 kg
lămâie-0.5 buc
stafide-100 g
zahăr-100 g
pesmet-100 g,
smântână-120g
scorțișoară măcinată- 2 lingurițe
Mod de preparare
Se amestecă într-un bol, cu o lingură sau o spatulă, 250 de grame de făină, lingurița de sare, 2 linguri de unt topit, 125 de mililitri de lapte și două gălbenușuri crude de ou. Se frământă timp de zece minute amestecul, până devine un aluat moale și uniform.
Se împarte aluatul în două bucăți egale și se așează într-o farfurie presărată cu făină. Bucățile de aluat se ung cu unt topit și se acoperă cu o folie de plastic, apoi se lasă la odihnit aproximativ două ore.
În acest timp, se rumenește pesmetul într-o tigaie uscată. Se curăță și merele, se taie cubulețe și se stropesc cu zeama de la jumătate de lămâie. Se amestecă cu 100 de grame de stafide, 50 de grame de zahăr și 50 de pesmet.
Se pot adăuga și 75 de grame de fulgi de migdale. Fiecare dintre cele două bucăți de aluat se întinde într-un cerc, într-un strat cât mai subire. Fiecare foaie obținută se unge cu unt topit, din nou, dar și cu 60 de grame de smântână.
Se presară 25 de grame de pesmet și apoi se distribuie jumătate din umplutura cu mere. Se presară apoi încă 25 de grame de zahăr și puțină scorțișoară. Se rulează aluatul și se mută în tava de la cuptor.
Se urmează același procedeu și pentru cel de-al doilea ștrudel. Se lasă o oră la cuptor, la temperatura de 180 de grade. Se ung cu unt topit din nou, atunci când le scoateți din cuptor și se servește simplu sau cu înghețată.