Te trezești des în timpul nopții? Care sunt problemele medicale de care poți suferi
Dacă te trezești des în timpul nopții ai putea să te confrunți cu câteva probleme de sănătate. Persoanele cu vârsta de peste 45 de ani ajung să piardă calitatea somnului, fiind mai afectate de trecerea anilor.
- Te trezești des în timpul nopții?
- Care sunt problemele medicale de care poți suferi
Cei mai mulți dintre noi ne trezim în timpul nopții și nu reușim să avem un somn relaxant toată noaptea. Specialiștii au demonstrat că trezirile frecvente nocturne pot fi indiciul pentru probleme de sănătate.
Cu ce probleme te poți confrunta în timpul somnului
Se pare că adulții în special cei care trec de vârsta de 45 de ani dorm mai puțin noaptea față de adolescenți. De la o anumită vârstă, somnul nu mai este la fel de relaxant sau odihnitor și ajungi să te trezești mult mai des în timpul nopții.
Femeile sunt mult mai afectate față de bărbați, ele fiind mult mai sensibile la schimbarea anotimpurilor, a ciclurilor lunare precum și stresul de zi cu zi
Fiecare ciclu de somn durează între 90-120 de minute și este normal să ne trezim între două cicluri, de mai multe ori pe noapte, mai ales dacă suntem obosiți sau există probleme de sănătate
De cele mai multe ori ne trezim la aproximativ aceleași ore în timpul nopții și ne este greu să mai adormim iar cele mai dese motive sunt nevoia de a bea apă sau a merge la toaletă.
Pe lângă motivele uzuale pentru care ne trezim există și câteva probleme medicale care nu ne lasă să avem un somn îndelungat în timpul nopții. Printre ele se numără:
- Consumul de alcool seara
- Consumul de dulciuri concentrate seara
- Luminile orașului care pătrund în dormitor
- Dispozitivele electronice luminoase (televizorul sau calculatorul rămase aprinse)
- Insomnia
- Anxietatea și depresia
- Apneea sau sforăitul puternic
- Diverse dureri care se pot amplifica: dureri de stomac, dinți, articulare, probleme respiratorii
Ce înseamnă dacă te trezești la o anumită oră
Între 21:00 și 23:00
Dacă te trezești în acest interval orar se spune că îți faci prea multe griji pentru familia ta sau pentru ceea ce s-a întâmplat în timpul zilei. Astfel stresul cotidian ajunge să-ți afecteze somnul foarte mult iar recomandat ar fi să te relaxezi înainte de a adormi și să eviți cât mai mult problemele care ar putea să apară.
Între 23:00 și 01:00
Dacă te trezești între 23:00 și 1:00 dimineața ce mai frecventă cauză ar putea fi emoțiile negative dar și dezamăgirile venite de la alte persoane. În acest timp, vezica urinară este activă și are rolul de a elimina rezidurile din organism la fel cum și subconștientul încearcă să scape de eșecurile care te macină.
Între 1:00 și 3:00
Dacă în timpul nopții ajungi să te trezești între aceste ore și nu adormi prea repede la loc, înseamnă că ai acumulat prea multe sentimente de ură sau de nervozitate. Pentru a dormi cât mai bine încearcă să faci o meditație scurtă înainte de somn sau ține în fundal muzică liniștitoare.
Între 3:00 și 5:00
Budiștii consideră că în aceste ore se deschide sufletul și vei putea comunica mai ușor cu zeii sau ființele superioare pentru a-ți schimba viața după bunul plac. În zilele noastre nu mai putem spune că zeii ne ascultă rugile, dar ne putem referi la subconștientul care simte nevoia de introspecție și analiză. În acest fel ar trebui să ne analizăm gândurile, ideile și dorințele pe care ni le dorim, dar pe care nu le-am îndeplinit.