Cât usturoi se pune la cârnați. Rețeta pentru un preparat tradițional
Publicat pe 14.10.2022 la 10:15 Actualizat pe 14.10.2022 la 10:15
În această perioadă din an, foarte multe gospodine pregătesc cârnați de casă, pentru a se bucura de ei și în sezonul rece. Ei bine, multe dintre româncele care fac cârnați acasă greșesc cantitatea de usturoi pe care o pun în compoziția acestora. Noi vă vom prezenta cât usturoi să puneți la cârnații de casă. Iată care este rețeta pentru un preparat tradițional!
- Cât usturoi se pune la cârnați
- Rețeta pentru un preparat tradițional
Cârnații sunt delicios, dar în special cei făcuți acasă. Ei bine, dacă veți fi atenți la cantitatea de usturoi pe care o puneți în compoziție, cârnații vor ieși delicioși. Noi v-am pregătit rețeteta pentru un preparat tradițional extrem de gustos.
Ce cantitate de usturoi se pune la cârnați
În cârnații de casă se pune o cantitate mai mare de usturoi, dar nu exagerată totuși. Astfel, la un kilogram de carne se pune cca. 25-35 de grame de usturoi. Este important ca usturoiul pus la cârnați să fie românesc, asta pentru că usturoiul chinezesc se înverzește, adică se oxidează.
Rețeta tradițională pentru cârnați de casă
Ingrediente:
-1 kg de pulpă de porc
-1 kg de poală (burtă de porc)
-30 gr de sare
-6 gr de piper
-1 lingură de boia dulce
-6 gr de cimbru
-în acest caz se pune 1 căpățână de usturoi
-400 ml de vin alb sec
-4 m de intestine de porc
Mod de preparare:
Se taie carnea cubulețe și se pune într-un bol. Se adaugă peste carne vin, usturoi pisat, sare și piper. Se amestecă totul foarte bine, apoi se acoperă bolul cu o foile și se bagă la frigider până a doua zi. Este important să lăsați carnea 12-24 de ore la marinat, dar din când în când se scoate din frigider și se amestecă.
A doua zi, carnea se scurge și se pune la tocat. Se adaugă peste carne cimbrul tocat și se mai sfărâmă în palme puțin. Se adaugă peste carne și boia și se frământă foarte foarte bine, cam pentru 20 de minute.
Încercați să gustați pentru a vedea ce gust are compoziția, iar dacă mai doriți, mai adăugați condimente. Se prăjesc două sau trei bucăți de tocătură, ca pe niște chifteluțe. Pentru fiecare kilogram de carne se calculează aproximativ un metru de mațe de porc. Se spală foarte bine mațele cu apă călduță, apoi se pun în apă rece cu felii de lămâie, portcoală sau oțet, după care se pot folosi.
Se pune câte o mână de carne în mașina de tocat, fără sită și cuțit, apoi se leagă mațul la capăt și se umplu ușor intestinele. După ce terminați primul maț, se leagă la capăt, apoi cu o scobitoare se înțeapă în diverse locuri. În acest fel, aerul care se află în cârnați ca ieși afară, iar cârnații se vor usca mult mai bine.
După toată această procedură, cârnații se vor pune la răcoare, astfel că se atârnă pe o stinghie din plastic sau din lemn. Cârnații trebuie să stea la rece pentru aproximativ 24-48 de ore, să se usuce un timp înainte de afumare.
După ce s-au uscat, cârnații se pun la afumat, la o temperatură caldă, ca să se și coacă puțin. Se face un foc cu lemne și se lasă cârnații la afumat, apoi sunt gata de gătit și mâncat.
Citește și: Ingredientul pentru cei mai buni cârnați de casă. Rețeta bunicilor