Cinci rețete cu hrișcă pentru toată familia. Sunt simple, rapide și sănătoase
Publicat pe 03.05.2022 la 19:24 Actualizat pe 03.05.2022 la 19:25
Dacă îți dorești să adopți un stil de viață sănătos, aici cinci rețete cu hrișcă pentru tine și pentru cei dragi. Cu siguranță îți vor plăcea și nu te vei mai sătura să le prepari. Iată șase delicatese, simple, rapide și foarte sănătoase!
- Cinci rețete cu hrișcă pentru toată familia
- Sunt simple, rapide și sănătoase
Dacă îți doreși să adopți un nou stil de viață, foarte sănătos și să îți bucuri familia cu noi preparate, ei bine, aici cinci rețete cu hrișcă pentru toată familia. Iată care sunt preparatele delicioase și foarte benfice pentru organism.
Rețetă cu hrișcă cu legume
Ingrediente
100 g semințe de hrișcă
50 ml ulei
1 ceapă mică
1 morcov
1 ardei gras de preferat roșu
3-4 ciuperci mici
250 ml supă de legume (sau apă)
sare, piper, cimbru uscat - după gust
pătrunjel pentru servit
Mod de preparare
Cu 2 ore înainte sa vă apucați de gătit, puneți hrișca la înmuiat în apă cât să o acopere bine. Tăiați legumele cuburi și căliți-le câteva minute în ulei. Adăugați hrișca, supa de legume, apoi sare, piper și cimbru uscat, după gust.
Lăsați pilaful să fiarbă la foc mic. Nu amestecați decât la început. După ce încep să fiarbă, semințele de hrișcă devin foarte fragile și dacă amestecați mai energic e posibil să se transforme în piure.
Când semințele de hrișcă sunt aproape fierte, după aproximativ 30 de minute, stingeți focul și mai lăsați pilaful acoperit cu capac încă 15 minute. Pilaful de hrișcă se poate servi cald sau rece. Îl puteți folosi și drept garnitură lângă orice carne sau cârnați, de exemplu.
Hrișcă cu pui
Ingrediente
pui - 400 g
crupe de hrișcă - 100-150 g
ceapa - 1 buc
morcovi - 2 buc
smântână - 3 lingurițe
ulei vegetal - 2 linguri
condimente.
Mod de preparare
Spălați bine carnea, se taie în bucăți medii. Curățați ceapa și morcovii, ceapa trebuie tăiată în jumătăți de inele, iar morcovul poate fi frecat cu o răzătoare grosieră.
Turnați uleiul vegetal în aragazul lent și porniți modul "Coacere". Deja în uleiul încălzit, puteți pune ceapă, morcovi și carne. Lăsați timp de 25 de minute pentru prăjire.
Spălați bine hrișca și opriți modul "Coacere", apoi adăugați smântână, sare și piper la aragazul lent. Varsați hrișca și amestecați totul. După acești pași, preparatul poate fi servit.
Rețetă cu hrișcă pentru bebeluși
Hrișcă cu piure de morcov
Ingrediente
1/2 caniță de hrișcă verde hidratată
1 căniță de apă
1 morcov curățat și tăiat rondele
1/4 ceapă curățată
1/2 păstârnac sau rădacină de patrunjel
1 lingurită ulei de măsline
busuioc tocat mărunt
Mod de preparare
Se fierbe hrișca în apă timp de 20 de minute și morcoul, ceapa și păstârnacul se pregătesc la abur până sunt bine făcute. Legumele se blenuiesc, iar hrișca se va amesteca cu piurelul de legume, uleiul de măsline și se pune pe deasupra puțin busuioc. După ce ați urmat acești pași simpli, preparatul este gata.
Terci de hrișcă cu lapte pentru micul dejun
Ingrediente
500 ml de lapte
500 ml de apă
un pahar de hrișcă
2 linguri. l. zahăr
un vârf de sare
un sfert de pachet de ulei (50 g)
Mod de preparare
Îndepărtați hrișca, îndepărtați eventualele gunoaie, hrișcă neagră. Clătiți bine în apă rece. Într-o cratiță cu un fund gros, se fierbe apă, se toarnă cerealele pregătite în ea. De îndată ce apa se fierbe, reduceți căldura la minimum, acoperiți tava cu un capac, tocați timp de cinci minute.
Într-o cratiță separată, aduceți laptele la fierbere, turnați-l în terci. Adăugați sare și zahăr la gust. Se amestecă. Continuați să gătiți la același foc liniștit timp de aproximativ 10-12 minute, amestecând terciul din când în când.
Puneți untul în terci, amestecați bine din nou. Îndepărtați hrișcă din căldură. Se agită vasul cu o pătură caldă sau un prosop mare, lăsați hulia să rămână caldă timp de 10-15 minute pentru a ajunge la pregătirea completă. După ce ați urmat acești pași, preparatul este gata!
Rețetă de hrișcă cu ciuperci pentru post și vegetarieni
hrișcă - 0, 21 kg
apă - 0,5 litri
ciuperci proaspete (albe, șampițe) - 0, 25 kg
ceapă - 100 g
morcovi - 100 g
sare, condimente - pentru gust
ulei vegetal - după necesitate
Mod de preparare
Reasamblați hrișca, clătiți, acoperiți cu apă și puneți-o pe aragaz. După fierbere, reduceți căldura, fierbeți până la gătit. Cu puțin timp înainte de pregătirea cârligului nu va interfera cu sarea. Spălați ciupercile, apoi le uscați cu șervețele și le tăiați în benzi.
Se taie ceapa în cuburi mici. Se prăjește ceapa și morcovul în ulei vegetal timp de 5 minute. Apoi se adaugă ciupercile și gătiți până când sucul se evaporă din tigaie.
Se amestecă hrișcă cu ciuperci și legume prin plasarea într-un cazan sau o tavă cu pereți groși. Puneți o bucată de unt, verzi, iar apoi amestecați.
Ce beneficii are hrișca
Iată aici câteva beneficii pe care hrișca le are pentru corpul uman. Te ajută să-ți menții sănătatea sistemului cardiovascular. Te ajută să-ți controlezi nivelul glicemiei din sânge. Te ajută să slăbești. Îmbunătățește digestia. Te ajută să suplinești necesarul de minerale ale organismului. Reduce riscul dezvoltării de pietre la vezica biliară.
Citește și: Trei rețete din resturi de cozonac. Ce să faci cu bucățile rămase de la Sărbatori