Prajitură cu mousse de ciocolată și jeleu de căpșuni. Rețetă delicioasă și rapidă
Publicat pe 26.08.2023 la 18:06 Actualizat pe 26.08.2023 la 18:06
Vrei să pregătești un desert delicios pentru tine și persoanele dragi din viața ta? Ei bine, prăjitura cu mousse de ciocolată și jeleu de căpșuni poate fi alegerea potrivită pentru tine. De ce ingrediente ai nevoie și care este modul de preparare.
- Rețetă de prajitură cu mousse de ciocolată și jeleu de căpșuni
- Ingrediente
- Mod de preparare
Cum trebuie să procedezi, pas cu pas, dacă vrei să prepari și tu această rețetă delicioasă.
Rețetă de prajitură cu mousse de ciocolată și jeleu de căpșuni
Ingrediente pentru blat
- 20 g praf de copt
- 80 g cacao
- 100 ml ulei
- un praf de sare
- 12 ouă
- 220 g zahăr
- 20 g zahăr vanilinat
- 300 g făină
Ingrediente pentru cremă
- 16 g gelatină granule
- 80 ml apă
- 300 g ciocolată albă
- 800 ml smântână pentru frișcă
Ingrediente pentru cremă ciocolată
- 200 ml smântână pentru frișcă
- 8 g gelatină
- 40 ml apă
- 100 g ciocolată neagră
- 100 g ciocolată cu lapte
Ingrediente pentru jeleu
- 60 g gelatină
- 80 ml apă
- zeama de la o jumătate de lămâie
- 600 g căpșuni
- 300 g zahăr
Ingrediente pentru sirop
- 400 ml apă
- o lingură esență de rom
- 160 g zahăr
Mod de preparare
Într-un bol de dimensiuni generoase, plasăm ouăle, sarea și ambele tipuri de zahăr.
Amestecăm cu grijă până când acestea își măresc volumul, proces ce poate dura aproximativ zece minute, și obținem o compoziție pufoasă.
Peste spuma rezultată adăugăm ingredientele uscate – făina, cacao și praful de copt – pe care le-am cernut în prealabil pentru a evita cocoloașele.
Amestecăm la o viteză redusă a mixerului până când obținem o compoziție uniformă, iar la final adăugăm și uleiul pentru a conferi textură și savoare.
Repetăm pentru o scurtă perioadă procesul de amestecare și apoi turnăm compoziția rezultată într-o tavă, prealabil tapetată cu hârtie de copt.
Tava astfel pregătită este introdusă în cuptorul preîncălzit la temperatura de 180 de grade Celsius, permițând blatului să se coacă uniform până când trece testul scobitorii.
Odată copt, blatul este îndepărtat cu grijă din tavă și lăsat să se răcească pe un grătar pentru a-și păstra consistența.
În timp ce blatul se răcește, putem să pregătim siropul pentru a ne asigura că are timp să se tempereze.
Într-o cratiță, adăugăm zahărul și îl lăsăm să se caramelizeze ușor, fiind precauți pentru a evita să devină amar.
Apoi, adăugăm apa peste zahărul caramelizat și fierbem amestecul până când zahărul se dizolvă complet în apă.
Lăsăm siropul să se răcească, iar după ce a ajuns la temperatura potrivită, adăugăm esența de rom pentru a conferi un gust subtil.
În momentul în care atât blatul cât și siropul au ajuns la temperatura camerei, putem trece la realizarea mousse-ului de ciocolată albă.
Pregătim mousse-ul de ciocolată albă În prealabil, hidratăm gelatina în apă, amestecăm bine și o lăsăm să se odihnească timp de aproximativ zece minute.
Într-un bol, punem bucățile de ciocolată albă și turnăm peste aceasta jumătate din cantitatea de smântână pentru frișcă, pe care am încălzit-o fără să o aducem la punctul de fierbere.
Lăsăm să stea timp de două-trei minute, după care amestecăm energic până când obținem o cremă fină și omogenă.
Peste această cremă, adăugăm gelatina pe care am topit-o anterior fie în microunde, fie pe baie de aburi.
Amestecăm cu atenție pentru a obține o textură uniformă și apoi adăugăm restul de smântână pentru frișcă, care trebuie să fie rece. Amestecăm doar parțial, pentru a păstra finețea compoziției.
În continuare, ne concentrăm asupra blaturilor. Taiem marginile blatului pentru un aspect mai curat și plasăm aceasta pe o tavă, conturându-i forma cu ajutorul unei rame ajustabile.
Din abundență, înmuiem blatul cu siropul rece și apoi turnăm jumătate din mousse-ul de ciocolată albă peste acesta.
Nivelăm cu atenție stratul pentru o distribuție uniformă și așezăm prăjitura la congelator pentru aproximativ 20 de minute, pentru ca stratul de mousse să se întărească.
În acest interval, avem posibilitatea să pregătim crema de ciocolată neagră, ce va fi folosită pentru stratul următor.
Preparăm crema de ciocolată neagră Într-un bol, punem ciocolata și adăugăm smântâna fierbinte. Lăsăm să stea timp de două-trei minute.
Peste crema de ciocolată, adăugăm gelatina, pe care am hidratat-o timp de zece minute în apă și apoi am topit-o ușor în cuptorul cu microunde sau pe baie de aburi.
Amestecăm cu atenție pentru a obține o textură omogenă și apoi turnăm crema rezultată peste stratul alb de mousse. Egalizăm cu delicatețe și reintroducem tava în congelator pentru încă 20 de minute.
La finalul acestui interval, depunem a doua jumătate de mousse de ciocolată albă peste stratul de ciocolată neagră și lăsăm prăjitura în congelator încă 15-20 de minute, pentru a se întări în mod corespunzător.
În timp ce prăjitura se răcește în congelator pentru a-și căpăta consistența dorită, avem timp să ne concentrăm asupra pregătirii jeleului.
Preparăm jeleul pentru prăjitura cu mousse de ciocolată Tăiem căpșunile în bucăți mai mari, le stropim cu zeama de lămâie și le punem într-o cratiță împreună cu zahărul.
Lăsăm ingredientele să fiarbă timp de aproximativ trei minute, după care le transformăm într-un piure folosind un blender. Se pune peste prăjitură, iar apoi este gata de servit. Poftă bună!
Citește și: Cum să faci ardei gras prăjit în ulei pentru iarnă. Rețetă simplă fără sterilizare