Rețetă de prăjitură albinița cu foi cu miere și cremă de griș. Desertul ideal pentru sărbătorile de iarnă
De Ilinca Lunca.
Publicat pe 21.12.2022 la 15:59
Actualizat pe 21.12.2022 la 15:59
Gospodinele se pregătesc de cea mai specială perioadă a anului, când persoanele dragi se vor întâlni la masa de Crăciun. După celebrele preparate tradiționale din carne, nu pot să lipsească deserturile, pe care cei mici abia le așteaptă. O idee ideală pentru masa de sărbători este prăjitura albinița cu foi cu miere și cremă de griș, care va fi pe placul tuturor.
- Cum să prepari prăjitura albinița cu foi cu miere și cremă de griș
- Desertul care va fi pe placul tuturor la masa de sărbători
Prăjiturile sunt nelipsite de pe masa de sărbători, fiind preferatele copiilor. Pentru că și se întâmplă mereu să rămâi în lipsă de idei, noi venim cu soluția ideală. Aceasta este prăjitura albinița cu foi cu miere și cremă de griș, care este o adevărată delicatesă. Rețeta este simplă și ai nevoie de doar câteva ingrediente ieftine.
Rețetă de prăjitură albinița cu foi cu miere și cremă de griș
Rețeta de prăjitură albinița cu foi cu miere și cremă de griș este una dintre cele mai bune alegeri atunci când vrei să gătești ceva delicios, însă fără să pierzi mulți bani. Desertul se prepară simplu și ai nevoie de doar câteva ingrediente, iar rezultatul îi va surprinde pe cei dragi la masa de sărbători.
Ingredientele pentru foi:
- 900 grame de făină
- 250 grame de zahăr tos
- 200 grame de miere
- 1 plic de zahăr vanilat
- coaja rasă de la o jumătate portocală
- 1 lingură de bicarbonat de sodiu
- 120 grame unt cu 80% grăsime
- 100 ml lapte rece
- 2 ouă întregi
Ingredientele pentru cremă:
- 500 ml lapte
- 250 grame zahăr
- 2 plicuri de zahăr vanilat
- sare după gust
- 120 grame de griș
- 300 grame unt cu 80% grăsime
Mod de preparare:
Primul pas este să începi cu foile cu miere. Se pune mierea la topit, împreună cu untul și zahărul. Se țin pe foc până observi că zahărul s-a topit, apoi se ia de pe foc și se lasă la răcit. Ulterior, în amestec se mai adaugă vanilia, coaja rasă de la o jumătate de portocală și ouăle, apoi se mixează, în timp ce adaugi treptat făină și bicarbonat. Ulterior, este nevoie să adaugi treptat linguri de lapte rece, până când aluatul a devenit omogen, apoi se bagă la frigider timp de 10 minute. După ce îl scoți din frigider, trebuie să îl lași afară 15 minute, apoi poți să îl întinzi. Aluatul se împarte în patru bucăți egale și se așază în tăvi, pentru a fi băgate la cuptor, după ce a fost înțepat cu scobitoare. Se lasă la copt timp de 7 minute fiecare la 200 de grade Celsius, până devin aurii, apoi se lasă la răcit.
Pasul următor este să pregătești crema. Pentru asta, trebuie să pui laptele și sarea la fiert, apoi să adaugi vanilie și zahăr. Imediat după ce a început să fiarbă, se adaugă treptat grișul și se amestecă pentru evitarea cocoloașelor. Grișul se fierbe timp de 4-5 minute, în timp ce amesteci permanent. După ce a fiert suficient, grișul se lasă la răcit. Ulterior, în griș se adaugă o bucată de unt la temperatura camerei și se mixează până devine omogen.
Ultimul pas este să umpli folile cu cremă. Pentru asta, crema de griș se împarte în două părți. Foile se umple în aceeași ordine, prima dată începi cu crema de griș, pe foaia doi se pune gemul sau dulceața, apoi încă o foaie cu cremă de griș și capacul. Se presează cu grijă, apoi se lasă la răcit într-un loc răcoros timp de o zi.
Citește și: Rețeta de prăjitură cu mac a Mădălinei Crețan care i-a impresionat pe chefi. Era chiar preferata lui Nosfe