Rețete de mic dejun românesc. 5 idei pentru o masă de dimineață tradițională
De Andreea Stancescu.
Publicat pe 02.11.2023 la 19:24
Actualizat pe 02.11.2023 la 19:24
Deși mulți români aleg să sară peste micul dejun, el este considerat cea mai importantă masă a zilei. Aveți de ales dintr-o mulțime de posibilități, iar ingredientele naturale sunt recomandate pentru un gust delicios.
- Rețete de mic dejun românesc
- 5 idei pentru o masă de dimineață tradițională
Micul dejun este considerat a fi cea mai importantă masă a zilei, astfel că e necesar să consumăm alimentele potrivite. Mai jos vei descoperi cinci rețete pe care să le prepari, atât pentru tine, cât și pentru cei dragi, iar rezultatul va fi unul delicios.
Alimente românești tradiționale potrivite pentru un mic dejun sănătos
Există multe alimente românești tradiționale potrivite pentru un mic dejun sănătos. Aceste alimente pot fi parte a unei diete echilibrate și hrănitoare. Dacă ne dorim să mâncăm precum bunicii noștri să să avem o sănătate „de fier”, ar trebui să consumăm alimente cât mai naturale.
Poți pune accent pe fructe și legume de sezon, brânză de oaie sau de vacă, ouă, cereale sau iaurt. Alege să consumi pâine integrală pentru un aport și mai mare de fibre.
Idei de rețete pentru un mic dejun românesc
Omletă cu brânză și mărar:
Bateți 2-3 ouă într-un castro, se adăugă brânză rasă și mărar tocat mărunt, pune sare și piper. Prăjiți omleta într-o tigaie cu puțin ulei până când este bine coaptă. Serviți cu pâine prăjită.
Mămăligă cu brânză și smântână:
Gătiți mămăliga conform instrucțiunilor de pe ambalaj sau pregătiți-o de la zero. Topiți brânza preferată (telemea, brânză de burduf, cașcaval) și turnați-o peste mămăligă. Adăugați smântână deasupra și presărați puțină mărar tocat.
Plăcintă cu brânză sau cu cartofi:
Puteți face o plăcintă cu foi subțiri de aluat în care să puneți umplutura preferată, fie brânză, fie cartofi, iar apoi să o coaceți în cuptor.
Clătite (plăcinte subțiri) cu gem sau smântână:
Clătitele pot fi umplute cu gem, smântână sau brânză și se rulează sau pliază.
Iaurt cu miere și nuci:
Serviți iaurt natural cu miere și nuci tocate pentru un mic dejun sănătos și hrănitor.
Cum arăta micul dejun al bunicilor noștri
Micul dejun pe vremea bunicilor români, în special în mediul rural sau în gospodăriile tradiționale, era simplu și se baza în mare parte pe produsele disponibile local.
Mămăligă cu brânză de oaie și slănină: Mămăliga era o bază alimentară importantă și se servea adesea cu brânză de oaie și bucăți de slănină afumată. Aceasta era o sursă consistentă de energie.
Ouă ochiuri cu pâine prăjită: Ouăle ochiuri constau în ouă prăjite cu gălbenușul intact, servite pe o felie de pâine prăjită. Ele erau de obicei pregătite pe grătar sau în tigaie.
Brânză proaspătă cu smântână și ceapă: Brânza de oaie sau brânza de vaci proaspătă era adesea servită cu smântână și ceapă tocată pe pâine sau ca atare.
Plăcintă cu brânză sau gem: Plăcintele făcute în casă, umplute cu brânză de vaci sau cu gem, erau o delicatesă pentru micul dejun.
CITEȘTE ȘI: Tort cu cremă de mango și frișcă. Rețetă delicioasă și simplă