Care este necesarul zilnic de proteine. Specialiștii vin cu sfaturi de alimentație pentru o dietă echilibrată
Publicat pe 09.11.2023 la 18:46 Actualizat pe 09.11.2023 la 18:46
Cu siguranță și tu te-ai întrebat măcar o dată în viață care este necesarul zilnic de proteine. Ei bine, specialiștii vin cu toate răspunsurile pentru a avea parte de o de alimentație pentru o dietă echilibrată.
- Cum știm care este necesarul zilnic de proteine
- Sfaturi de alimentație pentru o dietă echilibrată
Știm despre proteine că ele reprezintă macronutrienți care sunt extrem de importanți pentru funcționarea optimă a organismului uman. Aceste proteine sunt componente fundamentale ale materiei vii, cu structură macromoleculară.
Mai mult, știm și că au ca elemente de bază aminoacizii, care sunt diferiți molecular de glucide și lipide prin faptul că au în compoziția lor nitrogen.
Care este necesarul zilnic de proteine
În acest fel, principalul rol al proteinelor este:
- structural – asigură structura țesuturilor, celulelor, organelor etc;
- enzimatic;
- hormonal;
- de transport;
- imunologic.
Sfaturi de alimentație pentru o dietă echilibrată
Ei bine, necesarul zilnic de proteine diferă în funcție de mai multe criterii. printre acestea se numără: sex, vârstă, activitate zilnică, masă musculară, stare de sănătate. Însă, important este că femeile însărcinate, lăuzele și copiii prezintă un necesar mai crescut.
Totodată, pentru un individ normal este recomandat că proteinele să reprezinte maximum 35% din caloriile zilnice consumate, conform literaturii de specialitate. Mai mult, trebuie subliniat că 1 g de proteine conține 4 calorii.
Astfel că, recomandarea zilnică generală de proteine este de minimum 0.8 g proteine per kilogram de greutate corporală pe zi și poate ajunge și până la 1.2 g, ceea ce reprezintă 10-35% din caloriile zilnice.
Concret, o persoană de 80 kg nu ar trebui să depășească 65-70 g proteine pe zi. Sexul masculin are recomandare zilnică optimă de 60 g proteine, iar sexul feminin de 50 g proteine.
Surse de proteine
În acest fel, există o listă cu cele mai bune surse de proteine sunt atât cele de natură animal, cât și cele de natură vegetală.
Vegetale
Totodată, proteniele de natură vegetală recomandate sunt leguminoasele, cum ar fi fasole, mazăre, soia, linte, ciuperci, dar și fructele oleaginoase, printre care nuci, alune, caju, fistic.
Animale
de cealaltă parte, proteinele animale sunt cele care conțin puțină grăsime, precum carnea slabă (pui, curcan, pește - somon sălbatic, păstrav, macrou), lactate degresate și ouă.
CITEȘTE ȘI: Ou fiert sau omletă? Care dintre ele este mai bun pentru sănătate? Ce spun specialiștii