Ce este jackfruit, fructul cu gust de carne, unde se găsește în România și cum se mănâncă
De Razvan Paltin.
Publicat pe 02.02.2022 la 20:47
Actualizat pe 02.02.2022 la 20:47
Cum ar fi dacă ar exista un fruct care să aibă gustul cărnii? Ei bine, chiar există! Jackfruit e foarte popular în zonele tropicale, însă acum a ajuns și în România. Acesta e foarte valoros din punct de vedere nutrițional și poate fi consumat atât crud, cât și copt.
- Jackfruit e foarte popular în zonele tropicale
- Cum se mănâncă acest fruct
Ce este jackfruit și ce gust are
Dacă până acum probabil acest fruct era doar în imaginația noastră, acum trebuie să știm cu toții că există. E vorba despre Jackfruit, un fruct care are gust exact ca al cărnii, iar în afara acestui lucru e și foarte bogat în fibre, vitamine și minerale.
Este apreciat de vegetarieni
Jackfruit este un fruct exotic cultivat în regiunile tropicale ale lumii, el provenind din India de Sud. Acesta face parte din familia plantelor Moraceae, acolo unde sunt incluse smochinele și dudele. Deși e cultivat de regulă doar în aceste zone, acum cultivarea de jackfruit a ajuns și în cealaltă parte a lumii, inclusiv în SUA.
Deoarece are un gust exact ca al cărnii, Jackfruit e apreciat și de vegetarieni, iar fructul se poate consuma atât crud, cât și copt și poate oricând să înlocuiască carnea de zi cu zi.
El are o coajă exterioară țepoasă și e de culoare galben sau verde. Interiorul e galben, iar pulpa conține foarte multe semințe mici de culoare maronie.
Aspectul acestuia e unul unic, iar dimensiunea neobișnuită, asta deoarece poate să cântărească chiar și până la 35 de kilograme, el crescând în copaci, iar un copac poate să ajungă la înățimea unui stejar.
Cum se consumă jackfruit
Jackfruitul verde are un gust discret și o textură asemănătaoare ca cea a cărnii, astfel că din acest motiv mai poate fi numit și ”carne vegetală”. Totuși, jackfruit când este copt e dulce și e folosit cel mai adesea pentru deserturi.
El poate fi consumat atât crud, cât și gătit. Pentru a-l prepera trebuie să-l tăiați în jumătate și să scoateți păstăile și semințele galbene de fruct de pe pielea de miez, iar acest lucru se face fie cu mâinile, fie cu un cuțit.
Partea albă fibroasă e foarte lipicioasă, iar pentru acest lucru ar fi util să purtați mănuși în timpul manipulării.
Unde găsești fructul jackfruit în România și la ce preț
Jackfruit nu e prea cunoscut în România, astfel că acesta ar putea fi comandat de pe diverse site-uri care fac livrări în țara noastră. Prețurile sunt variate, însă un kilogram de jackfruit poate să ajungă chiar la 150 de lei.
Există însă și alte variante, jackfruit la conservă, iar aici prețurile sunt mai reduse, însă nici proprietățile nu sunt aceleași.
Citește și: Pepene galben în deserturi. 4 retete simple și delicioase