Rețeta de ardei umpluți cu carne și sos de roșii. Mâncare ca la bunica acasă
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 08.06.2022 la 13:52
Actualizat pe 08.06.2022 la 13:52
Ai chef de ceva carne cu legume, dar nu vrei sarmale? Ce spui de ardei umpluți cu carne de porc, în sos de roșii? După ce vă vom prezenta rețeta de mai jos veți da imediat fuga la magazinul din colţ sau la piaţă ca să cumpărați tot ce vă trebuie pentru a prepara acest fel de mâncare.
- Rețeta de ardei umpluți cu carne și sos de roșii
- Mâncare ca la bunica acasă
De fiecare dată când gătim un fel de mâncare ne gândim să aibă gustul ăla pe care ni-l amintim de când ne gătea bunica. Ei bine, dacă urmați întocmai pașii de mai jos, va asigurăm că vă va ieși un preparat extrem de gustos.
Ingrediente
- 10-12 ardei grași, de o mărime medie (8-10 cm. lungime)
- 700 de grame de carne tocată, eu folosesc în amestec, ½ de porc, ½ de vită, am folosit chiar și de pui sau curcan pt. că, spre deosebire de sarmale, ardeii umpluți nu îmi plac grași
- 1-2 cepe (150 de grame)
- ½ de pahar de orez (75-80 ml, adică vreo 50 de grame) cu bobul rotund
- ½ de legătură de mărar
- ½ de legătură de pătrunjel
- 1 linguriță rasă de piper măcinat
- 1 linguriță de sare
- 1 linguriță paprika dulce sau iute (opțional, eu o pun pentru culoare și aromă)
- 250 de grame de roșii pasate sau 200 ml. de bulion
- 1 linguriță de pastă de roșii
- opțional: 1 ou întreg sau doar 1 gălbenuș dar merge chiar mai bine fără acesta
- 3 frunze de dafin
- sos: 200 de ml. de bulion de roșii concentrat, 3 linguri de ulei, 2 linguri de făină, frunză de dafin, sare, piper, zahăr sau un îndulcitor
Mod de preparare
Înainte de toate, ardeilor li se scoate cotorul cu semințe, se curăță pe cât posibil și de nervurile din interior și se spală bine, lăsându-se apoi la scurs cu deschizatura în jos. Carnea tocată se pune într-un castron.
Se toacă ceapa mărunt și se adaugă peste carne. Se adaugă și orezul spălat și zvântat, sarea, piperul, paprika, pasta de roșii și verdețurile tocate. Dacă vreți neapărat să folosiți, adaugați și oul întreg sau gălbenușul. Oul are categoric un rol în a lega compoziția de carne și orez, dar o va și întări puțin. Dacă doriți o compoziție mai moale folosiți doar gălbenușul sau nu puneți ou deloc. Se amestecă toate foarte bine, până la obținerea unei compoziții omogene. Compoziția de carne și orez se îndeasă în ardeii umpluți, fară a-i umple însă complet. Opțional, putem înfunda ardeii cu un „capac” dintr-o roșie mică. Îi punem apoi într-o oală potrivită, cu deschizătura în sus. Separat, se dă în clocot cam 1 litru și jumate de apă. Când apa clocotește, se toarnă cu grijă deasupra ardeilor din oală, să fie apă doar atât cât să acopere ardeii. Când apa clocotește, se adaugă roșiile pasate sau bulionul. Se fierb ardeii la foc potrivit spre moale timp de 1 oră – 1 oră 1/2, suficient să se gătească și carnea și să fie fiert și orezul.
Poftă bună!
Citește și Ardei copți umpluți cu brânză feta. Rețeta care te va duce cu gândul la Grecia