Rețetă de ciorbă de raci oltenești. Preparatul tradițional cu care îți vei încânta familia
De Ilinca Lunca.
Publicat pe 20.01.2023 la 14:26
Actualizat pe 20.01.2023 la 14:26
Ciorbele tradiționale românești sunt o adevărată delicatesă, care nu trebuie să lipsească de la mesele în familie. O alegere ideală este cea de raci oltenești, cu care gospodinele fac furori de mulți ani. Ai nevoie de doar câteva ingrediente și puțin timp la dispoziție.
- Rețetă de ciorbă de raci oltenești
- Un preparat cu totul special
- Ai nevoie de doar câteva ingrediente
Gospodinele știu cât de dificil este să gătești o ciorbă care să aibă gustul pe care ți-l dorești, iar pentru asta ai nevoie de câteva trucuri pe care doar bucătarii adevărați le știu. Așadar, această rețetă de ciorbă de raci oltenești va deveni mâncarea preferată a celor dragi, iar ingredientele de care ai nevoie de găsesc în toate magazinele.
Rețetă de ciorbă de raci oltenești
Ciorba de raci oltenești nu este foarte întâlnită în restul țării, fiind cel mai des gătită în acea zonă. Cu toate acestea, o dată ce ai descoperit-o, este greu să te oprești din a o mai prepara, deoarece este o adevărată delicatesă. Acest preparat este atât pe placul adulților, cât și îndrăgită de cei mici, astfel că nu ai niciun motiv pentru care să nu o încerci.
Ingrediente
- 16 ardei raci
- 500 grame praz sau ceapă
- 300 grame făină
- 50-ml apă
- 2 morcovi medii
- 1 păstârnac
- 500 ml zeamă de varză
- ulei de floarea soarelui
- bulion
- 100 ml pastă de roșii
- sare, piper, mărar, cimbru, pătrunjel
Mod de preparare
Pentru început trebuie să umpli o oală cu apă până la jumătate, pe care o vei lasă să clocotească, în care vei băga racii să fiarbă, însă înainte să devină prea moi. Înainte să fie umpluți, se scoate cotorul, se curăță de semințe și se crestează vârful.
Apoi, va trebui să tai ceapa, se călește într-o tigaie cu ulei, până când devine sticloasă, după care o scoți și o pui într-o farfurie, pentru a o adăuga în zeamă. Pasul următor este să adaugi după gust sarea, piperul și pasta de roșii, apoi le amesteci pentru omogenizare, api se adaugă toată cantitatea de făină și se amestecă.
Pasul următorul este să umpli ardeii cu această compoziție și se pune la fiert zeama de varză împreună cu 1,5 litri de apă. Apoi, se taie morcovii rondele și păstârnacul cubulețe, iar când clocotește apa, se adaugă morcovii, păstârnacul și echivalentul unei cepe in farfurie. După ce a dat în câteva clocote, se adaugp bulionul sau apă, iar apoi se ia de pe foc. Se așază racii în oală și se lasă la fiert la foc mic, timp de aproximativ 30 de minute.
Citește și: Ingredientul pe care nu e bine să-l pui în ciorbă. Multe gospodine fac această greșeală