Rețetă de tocană de dovlecei și fasole pentru iarnă. Cum o conservi cel mai bine
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 23.06.2022 la 11:26
Actualizat pe 23.06.2022 la 11:26
Deși mai sunt câteva luni bune până iarna își va face simțită prezența, multe gospodine își prepară conservele pentru cămară încă din timpul verii. Astăzi vă propunem o rețetă de tocană de dovlecei și fasole numai bună pentru a fi consumată în anotimpul rece.
- Rețetă de tocană de dovlecei și fasole pentru iarnă
- Cum o conservi cel mai bine
Dovlecelul este una din cele mai bune legume, fiind foarte eficient si in curele de slabire. Fasolea este bogată în antioxidanți, fibre și proteine și este considerată un alimente de nădejde pentru prevenirea mai multor boli. Astăzi vă propunem o rețetă de tocană de dovlecei și fasole numai bună pentru a fi consumată în anotimpul rece.
Ingrediente
Pentru un vas de 8 litri avem nevoie de:
- 2 kg fasole verde
- 2 kg dovlecei
- 500 g ceapă
- 1 kg rădăcinoase(morcov, păstârnac, pătrunjel, țelină)
- 250 ml ulei
- apă
- sare
- piper
- cimbru
- oregano sau măghiran
- 2-3 foi de dafin
- 500 g pastă de roșii sau bulion
Mod de preparare:
Curățăm și spălăm legumele și le tocăm ca pentru o tocană obișnuită.
Punem uleiul la încins și călim ușor ceapa, dar nu de tot, doar o idee, nu atât cât să obținem acel gust de ceapă prăjită.
Adăugăm apoi rădăcinoasele și picurăm din când în când câte puțină apă fiartă și le amestecăm să se prepare uniform.
Când încep să se pătrundă bine toate ingredientele, adăugăm fasolea verde și dovleceii și completăm cu apă fiartă până umplem vasul.
Lăsăm tocana de dovlecei și fasole verde să fiarbă la foc mediu, până cănd se pătrund bine toate ingredientele, apoi adăugăm pasta de roșii, iar după 5-6 minute, începem să-i potrivim gustul de sare și condimente.
Foile de dafin nu le lăsăm să fiarbă mai mult de 15 minute, pentru că vor lăsa un gust ușor amărui.
Sterilizăm apoi borcanele spălate și scurse, pentru 5-6 minute în cuptor, cu focul aprins, apoi le umplem cât sunt fierbinți, cu tocana fierbinte, le înfiletăm capacele și le mai dăm la cuptor pentru 5-6 minute, cu focul aprins.
După ce oprim cuptorul, lăsăm borcanele acolo până se răcesc definitiv, apoi le etichetăm și le punem în cămară.
Citește și Rețeta de ștevie, spanac, leurdă, la borcan, pentru iarnă. Cum le conservi cel mai bine